Naslednja vroča stvar

Pogost recept za instant digitalno marketinško strategijo: v mikser vržemo 1 Facebook nagradno igro, 1 mobilno aplikacijo, 12 tvitov in 4 FB statuse, 3 Instagram fotografije, 1 blog in 2 objavi na Google+. Za dobro mero dodamo še 1 Foursquare lokacijo in za 50€ Facebook fanov. Če vse skupaj izgleda nekam vodeno, primešamo še Slideshare in Pinterest. Povsem enostavna zadeva, ampak … will it blend™?

Za boljšo predstavo o okusnosti poskusimo še takole: v mikser vržemo 1 tetrapak, 1 jajčno lupino, 12 jogurtovih lončkov in 4 pločevinke, 3 bananine olupke in … no, saj razumete. Kaj manjka? Seveda, v želji zaobjeti vso (neskončno) ponudbo medijev in orodij smo pozabili na vsebino.

Sindrom FOMO ni lasten samo vedno večjemu število ljudi po vsem (razvitem) svetu, temveč tudi blagovnim znamkam. Kaj je FOMO? Fear-Of-Missing-Out. Ne vemo sicer, kaj zamujamo, smo pa prepričani, da tega nočemo zamuditi. Vsi so na Facebooku, bodimo tudi mi. Vsi uporabljajo Instagram, dajmo ga še mi. Na Pinterestu se dogaja, zakaj še nismo tam! Zveni znano?

Pri stalnem iskanju naslednje vroče stvari in skakanju iz medija v medij težko gradimo dolgoročno in učinkovito komunikacijo, ki temelji na izkušnjah, poznavanju ciljne skupine in gradnji #winning zgodbe blagovne znamke!

Pri tem velja omeniti še modrost škotske legende – ne, ne Nessie temveč Davida Ogilvyja – ki je v merljivem digitalnem svetu še bolj aktualna: kdo naj plača vse suhe vrtine, ki jih v iskanju uspeha za blagovno znamko izvrta njena agencija? Kadar klasično oglaševanje, ki servira lepe slike in slow motion posnetke (»I’m arty and I know it!«), ne premika izdelkov s polic trgovin v vozičke potrošnikov, se izgovarjamo, da »mi tako ali tako gradimo imidž znamke!« Kaj pa v digitalu, kjer ni temnih kotov, kamor se lahko skrijemo? Z drugimi besedami: so digitalne akcije, ki kljub vsem naporom ne dosežejo pričakovanih rezultatov pač agencijski #fail ali pa naj si naročnik in agencija udarita high five in po edisonovsko rečeta: »Super, odkrili smo še en način, ki ne deluje – upoštevajmo to pri naslednji akciji!« Testiranje in izboljševanje je bilo skorajda mantra prej omenjenega ad mana. Tudi v digitalu to vodi v dolgoročno uspešnost, ob kateri nam ni treba igrati »viralne loterije« in samo upati na uspeh.

Pravi izziv, s katerim se morajo spoprijeti marketingarji, niso družbeni mediji, Facebook statusi in zadnji tehnološko-medijski trendi. Pravi izziv v današnji dobi digitalnega izobilja je zgraditi digitalno pismeno blagovno znamko, ki bo znala pripovedovati svojo zgodbo v digitalnem svetu. Če znamo dobro pisati, je povsem vseeno, ali pišemo s svinčnikom, tipkovnico ali gosjim peresom – zgodba bo vedno dobra!

 

Primož Jakin, šef kuhinje pri Madwise CC

One thought on “Naslednja vroča stvar

  1. Mega! Dodam še fuzzy razumevanje spleta kot medija, v dobesednem smislu. Namreč vsak medij ima precej lastnega namena že ‘vgrajenega’. Recimo papir bo bolj primeren za prenašanje zelo daleč, pisanje na glino pa bo sporočilo nosilo zelo dolgo. Tudi internet ima neke čudne lastnosti (ena izmed njih je ta, da sploh ni narejen zato da bi bil medij) – t.j. je predispoziran bolj v neko smer in manj v drugo. Borba proti tem predispozicijam je lahko sicer zelo kreativno doživetje, povečini pa v bistvu precejšen nesmisel (primer: Google Buzz, Google Wave,.. kot eminentna primera poizkusa zaobida lastnosti medija, in med slednjimi še kraljevski: Twitter.). Web je zrel, imejmo ga radi takšnega kot je. Uporabimo ga tako, kot se pusti uporabit. Uporabniki nam bodo hvaležni, na čelu pa jim bo pisalo ROI, ROI! :)

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>