»Lajkajte« ali »šerajte« tole vsi tisti, ki se spomnite ZX Spectruma

Se še spomnite dni, ko ste vsak mesec zaradi plačila položnic bolj ali manj potrpežljivo čakali v dolgi vrsti na banki ali pošti? Ali pa dni, ko ste s prijatelji usklajevali lokacijo za petkov žur in to v stoje ob polički s telefonom, ponavadi tam nekje pri vhodnih vratih, saj je bila telefonska slušalka priklenjena na dober meter dolgo žico … Se še spomnite telefonskega pozdrava »Kje si?«, ko ni bilo več samoumevno, da stojiš doma pri polički s telefonom? Ali pa časov, ko smo nosili Kodakove filme razvijat v foto studie in kleli, ker so nam filme presvetlili? Se še spomnite Dana Petersona in njegovih znamenitih vzklikov »Fenomenale!« iz časov, ko nas še ni motilo, če smo NBA tekme na televiziji gledali le ob ameriško-italijanskem komentarju in še to posnetke z vsaj enotedenskim zamikom.
Jaz se …

Še zelo dobro se spomnim tudi, kako sem iz Avstrije prešvercal prvi modem in se z Arnesovim geslom prvič doma povezal na internet. Bil sem car, saj sem kupil modem, ki je omogočal hitrosti prenosa do 28.8 kbit/sec in ne počasnih 14.4, kot ostali modemi v tistem času! Seveda sem moral potem zelo paziti, da nisem predolgo »visel na dial-up liniji«, saj so se zneski računov za »telefonske pogovore« naenkrat občutno povečali.
Pred tem smo seveda mulci že igrali igrice na ZX Spectrumu (mimogrede, ravno te dni bi Sinclairova mavrica praznovala 30. rojstni dan!) in kasneje Comodorju 64, le ob večjih praznikih tudi na Amigi. Vendar pa nam je šele internet dobesedno odprl svet. To so bili časi, ko sta bila zakon Altavista in Netscape. Vem, rekli boste kaj/kje/kdo je že to? Takrat si nismo niti predstavljali, da bomo že čez nekaj let telefone vsi ves čas nosili s seboj, kaj šele, da bomo prek njih prebirali e-pošto, brskali po spletu, nakupovali, fotografirali, snemali in vse to počeli brez tipk!

Uf, pa še to… Se sploh še kdo spomni disket oz. floppy diskov? Leta 1984 je IBM predstavil revolucionarne, dvostranske diskete s takrat izjemnih 1,2MB prostora. Danes gor ne bi shranili niti ene fotke, posnete s povprečnim mobilcem!

Čeprav se vse to danes zdijo podobe daljne preteklosti, pa je od vsega skupaj minilo le petnajst do trideset let (odvisno od tega, kako hitro smo bili pripravljeni slediti vsem digitalnim novostim). Dvomim, da je kadarkoli prej v zgodovini človeštva, kakršenkoli komunikacijski pripomoček tako hitro končal na smetišču zgodovine, kot se to dogaja danes. Verjetno imamo vsi doma po predalih še vedno spravljenih polno naprav, ki bi lahko mirno šle v muzej, saj v resnici z njimi ne moremo nič več uporabnega početi.

Vsi našteti spomini pa hkrati opozarjajo, da »zaspanost« danes še manj, kot kadarkoli prej, pride v poštev. Če želimo še naprej komunicirati s svojimi uporabniki, se moramo (pa če to hočemo ali ne) dnevno učiti in slediti digitalnim novostim. Najbolj pogosta marketinška zmota je, da je digital le eden od komunikacijskih kanalov. V resnici je danes digitalna televizija, digitalen je tisk, outdoor je digitalen, fotografije so digitalne, izdelki so digitalni. Dejstvo je torej, da je postal digitalen ves svet okoli nas in je analognega vse manj. Že mogoče res, da je digitalen le nasprotje od analogen, ampak razlika je tako hudičevo velika…

Vse najboljše ZX Spectrum in počivaj v miru!

 

Mitja Jereb, direktor marketinga pri TSmedia

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>